Filo yönetiminde ilk önce sorulacak olan soru şirketler filo yönetimine neden ihtiyaç duyar bunu cevaplamak gerekir; Filo yönetimi, işletmelerin araç parkında bulunan ya da yeni alacağı veya kiralayacağı binek-ticari araçlarının araç satınalma/kiralama kararından başlamak üzere bakım, sigorta, yasal yükümlülükler, yakıt tasarrufu, sürücü eğitimiyle , personele teslimi ,uyulacak kuralların belirlenmesi ve 2.elde satışına kadar olan bütün sürecin verimli bir şekilde yürütülmesini içermektedir.
ŞİRKETLERDE FİLO YÖNETİMİ NEDEN GEREKLİ?
Firmaların kendine özgü personel işe alma, pazarlama ile finans alanında uygulamaları ve stratejileri vardır. Çünkü başarı, bütün bunların toplamıyla elde edilebilir. Daha doğrusu bütün birimler bir saatin parçaları gibi mükemmel çalıştığında toplam başarı ortaya çıkar. Dolayısıyla toplam başarı için ana bileşeni olan filo yönetiminin de verimli olması gerekir ve bu da gerçekli bir filo yönetim stratejisi ile mümkün olur. Filo yönetim giderlerinin firmalar için belirli bir düzeyin üzerine çıkması, filo stratejisini zorunlu kılmaktadır. Böylece şirket filo yönetimindeki temel amaç olan şirket performansının artırılması ve kısıtlı kaynakların verimli kullanılması hedefine ulaşımını kolaylaştıracaktır.
Ülkemizde 4 milyondan fazla şirket aracı mevcut. Bu araçların yönetiminin şirket ortaklarına, şirket müşterilerine, çalışanlarına, kanun koyucuya ve çevreye direk etkisi var. Firma bünyesinde oluşturulacak strateji ile iş sağlığı ve güvenlik, verimlilik, karlılık ve trafik güvenliğine olumlu katkıları olacak, muhtemel riskler önceden karşılanabilecektir.
Filo yönetimi oluşturulurken temel bakış açısı; yenilikçi uygulamalar, maliyet kontrolü, optimum maliyet performans dengesinin korunması, araç filosunun sektörel gelişmeler doğrultusunda şekillendirilmesi, çevreci ve güvenlik bazlı yaklaşım olmalıdır.
FİRMAYA EN UYGUN ARAÇ SEÇİMİ ve ARAÇ TESLİMİ KONUSU
İşletmeye en uygun araç tedarikindeki temel bakış açısı, aracın maksimum fonksiyonelliği, optimum maliyet maksimumum faydanın sağlanması olacaktır. Araç seçiminde incelenmesi gereken konuları aşağıdaki gibi inceleyebiliriz:
Tedarik edilecek araç işletmede hangi ihtiyaca yönelik olacak (yönetici aracımı yoksa hizmet aracımı )
Elde bulunan araçlarla söz konusu ihtiyacın karşılanma imkânın değerlendirilmesi.
Farklı marka ve model araçların satın alma fiyatı-kiralama fiyatı arasındaki farkın finans biriminden destek alınarak belirlenmesi, akaryakıt tüketimi ve 2.el değeri ve bakım giderlerin değerlendirilmesi
İşletme aktifine dahil edilecek özellikte ticari araçlarla ilgili Karayolları Taşıma Kanununun gerekliliklerinin kontrolü.
İşletme bünyesindeki sürücülerin teknik ve sürüş tecrübeleri ve sürücü belgeleri yeni alınacak ya da kiralanacak araçlara uygunluğunun değerlendirilmesi
Araç kullanım prosedürünün oluşturulup araç teslimi sırasında kullanıcı personele imzalatılıp bir nüshasının kendisine verilmesi.
Araç teslimlerinde prosedürle birlikte zimmet formu oluşturulması.
Teslim sırasında araç hakkında detaylı teknik bilgilerin kullanıcıya aktarılması
Araç Havuz aracı ise araç için kullanım çizelgesi oluşturulup takibinin yapılması.
Yukarıda irdelenen konular sonrasında bir sonraki makalemizde araç tesliminde nelere dikkat etmeliyiz ve araç kullanım prosedürü nasıl olmalıdır ve araç zimmet formu hakkında bilgi vermek isterim.
Herkese kazasız günler dilerim.
Comments